Describe Something You Do to Keep Yourself Concentrated: Recent Speaking Test

3 views 5:00 pm 0 Comments January 4, 2023
Describe Something You Do to Keep Yourself Concentrated

Describe something you do to keep yourself concentrated

  • What is the activity?
  • And where do you do this activity?
  • why do you do this?’
  • and explain how this activity helps you concentrate on your studies/work.

Sample Answer of Describe Something You Do to Keep Yourself Concentrated

I am the kind of person that easily gets distracted by just little things, which usually affects my study or work. I often missed deadlines because of my inability to concentrate and do the job on time to meet up.

Distraction has cost me a fortune before; one day, I just took my time to highlight my distractions and how I can manage them well in a way that will not affect my productivity; then, I realized that all I need is solitude.

Once I get this solution, whenever I have deadlines to meet or when it is my study time, a few hours to that time, I will have my solitude which can be anywhere as long as the environment support my goal.

When I move away from people few hours to be serious, I use that time to relax my brain and body and prepare myself for the task ahead, so by the time study or work time comes, my body and brain are ready; consequently, I will have total concentration.

Part 3 Questions Describe Something You Do to Keep Yourself Concentrated

Question 1:- Is it essential for children to learn how to concentrate?

Answer – Concentration is essential for productivity, but it can’t be learnt; it takes personal effort and discipline to have it; therefore, teaching children about it is unnecessary because whether they are prepared or not, it still requires self-effort and self-training.

Question 2:- What can employers do to help employees concentrate?

Answer – Employers should provide a quiet, safe working environment for their workers because the significant factor that distracts attention is noise. Therefore a noise-free environment will make employees have better concentration.

Question 3:- What kinds of jobs require higher concentration at work?

Answer – Every job requires total concentration, but medicine and nursing require serious attention as a distraction, or lack of concentration can cost a life because both jobs deal with life. For example, a surgeon that doesn’t concentrate on a patient’s surgery will make mistakes that may or may not be reversible or corrected.

Question 4:- Why is it hard for some people to concentrate?

Answer – Psychology plays a significant role in concentration. People with impaired or poor mental health tend to find it difficult to concentrate.

Question 5:- Can technology help you concentrate?

Answer – Technology cannot improve concentration because concentration is subjective, so the individual can only determine how they can concentrate.

Question 6:- Have you ever felt it difficult to concentrate?

Answer – Several times I found it challenging to concentrate despite using my concentration method because I had unresolved issues that interrupted my attention.

Question 7:- What kinds of distractions bother you in life?

Answer – Emotional distractions bother me a lot because they are unavoidable; they just come, and it is a must to attend to them, or they will not leave on time.

Question 8:- Do you need to concentrate when you do sports?

Answer – Concentration is needed in every activity, so sports are not excluded. The inability to concentrate during sports can cause accidents, and if it is for competition purposes, someone might lose the match.

Follow us on Ieltsdata/Twitter

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *